İçeriğe geç

Ayıplı Mal Davası Kime Karşı Açılır

Ayıplı maldan kim sorumlu olur?

Ayıplı mal, tüketiciye teslim anında, taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken özellikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye uygun olmayan maldır. Bu nedenle satıcı, sözleşme konusu malı satış sözleşmesine uygun olarak teslim etmekle yükümlüdür.

Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.

Ayıplı mal için hangi dava açılır?

Arızalı mallar için talepler görev ve yargı yetkisine göre belirlenmelidir. Burada tüketici söz konusu olduğundan, arızalı mallar için talepler tüketici mahkemesine yapılır. Tüketici mahkemesi yetkili mahkemedir. Yetkili mahkeme, davanın açıldığı tarihte davalının ikametgahıdır.

Ayıplı araç davası kime karşı açılır?

Arızalı araç davası, arızalı aracın satın alındığı kişiye karşı açılan bir davadır. Aslında, kullanılmış araç satışında arızalı araç davasında, araç gerçek bir kişiden veya araba satıcısından satın alındıysa, dava gerçek kişiye veya araba satıcısının sahibine karşı açılır.

Ayıplı mal satanı nereye şikayet edebilirim?

– Başvurular, tüketicinin işyerinin bulunduğu yerdeki veya tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının işyerinin bulunduğu yerdeki uyuşmazlık çözüm merciine yapılmalıdır.

Malın ayıplı olduğu kaç gün içinde ihbar edilir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 23/1-c maddesine göre; teslim anında malın ayıplı olduğu açıkça belli ise alıcı, durumu iki gün içinde satıcıya bildirmek zorundadır.

Aldığımız ürün ayıplı ise haklarımız nelerdir?

Ürün ayıplı ise tüketiciler, iade, ayıpsız bir ürünle değiştirme, ayıp oranında fiyat indirimi ve ürünün ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir. Tüketici dilediği hakkı kullanmakta serbesttir. Satıcı tüketicinin isteğine uymak zorundadır.

Ayıplı mal davası ne kadar sürer?

Ancak dava açılmadan önce ön bulgular ve eksiklikler zamanında ve uygun bir şekilde tespit edilirse, dava 1, en fazla 1,5 yıl içinde sonuçlandırılabilir. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunun da dikkate alınması gerekir.

Tüketici mahkemesi masraflarını kim öder?

Tüketiciler, Ücretler Kanunu uyarınca yasal ücretlerden muaf tutulsalar da, masrafların önceden ödenmesi ve delillerin önceden ödenmesi gibi yasal masraflar yine de tüketici tarafından karşılanmalıdır.

Ayıplı mal tespiti nasıl yapılır?

Satıcı, satılan malın belirli özelliklere sahip olup olmadığını alıcıya bildirmek zorundadır. Mallar; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve duyurularında belirtilen özellikleri taşımıyorsa veya malın taşıması gereken özellikleri taşımıyorsa ayıplı sayılır.

Ayıplı malda zamanaşımı süresi ne kadardır?

TKHK Madde 12 – (1) Kanunda veya taraflar arasındaki sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, ayıplı maldan doğan sorumluluk, ayıp daha sonra ortaya çıkarsa, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıllık zamanaşımına tabidir.

Ayıplı mal iade süresi kaç gün?

Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Aldığım 2 el araç kusurlu çıktı ne yapmalıyım?

Örneğin, satın aldığınız kullanılmış araç tamamen hurdaya çıkmışsa veya arızalı bir motora sahipse, satıcı doğrudan sorumludur. Bir tüketici olarak, yasal haklarınız hakkında mümkün olduğunca iyi bilgi edinmelisiniz. Böyle bir mağduriyet yaşadıysanız, derhal yasal işlem başlatmanızı ve profesyonel hukuki yardım almanızı öneririz.

Ayıplı araç aldım ne yapmam lazım?

Araçta bir kusur çok sonra fark edilmişse, derhal satıcıyla irtibata geçilmelidir. -Satıcının hileyle gizlediği ve ağır ihmali olduğu bir kusur varsa, derhal şikayette bulunulmalıdır. -Satıcının kasıtlı olarak bir şeyi gizlediğine dair bir kanıt yoksa veya ağır ihmale dayanmayan bir durum varsa, satıcıya karşı itiraz edilemez.

2 el araç kaç gün içinde iade edilir?

“Hemen Al” veya “Müzayede” seçeneği kullanılarak satın alınan aracı teslim aldıktan sonraki 14 gün içinde raporda belirtilenler dışında bir hasar veya kusur meydana gelirse, aracı garanti kapsamında iade edebilirsiniz. Bunu yapmak için, aracı 500 kilometreden fazla kullanmamış olmanız gerekir.

Ayıptan kimler sorumludur?

KUSUR KAVRAMI Kusur kavramı Tüketiciyi Koruma Kanunu’nda da tanımlanmıştır. Madde 8 de benzer şekilde düzenlenmiştir. Hukukumuza göre, kusur sorumluluğu 219’da çıkarılan Madde ile düzenlenmiştir. Satıcı kusurdan sorumludur.

Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?

Satıcının, sattığı maldaki ayıplardan sorumlu tutulabilmesi için, satılan malın alıcıya teslim edilmiş olması; alıcının satılan malı muayene etmesi (muayene) ve herhangi bir ayıp tespit ederse bunu satıcıya bildirmesi (ihbar) gerekir.

Malın ayıplı olduğuna kim karar verir?

Malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren altı ay içinde ortaya çıkan ayıplar, teslim gününde var sayılır. Malın ayıplı olmadığını ispat yükü satıcıya aittir. Kusur olmasa bile satıcının sorumlu olduğu kabul edilir.

Ayıptan sorumluluk kaç yıldır?

6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 231. maddesine göre; Satıcı, daha uzun bir süre sorumluluk üstlenmedikçe, satılan malın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin dava, satılan malın alıcıya devredildiği tarihten itibaren iki yıl sonra, satılan malın ayıbı daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, zamanaşımına uğrar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Araban Escort