İçeriğe geç

Ayıplı Mal Çeşitleri Nelerdir

Ayıplı mallar nelerdir?

Arızalara örnek olarak, bir ürünün yırtılması, kırılması veya kirlenmesi, sözde yeni bir arabanın bazı parçalarının kullanılmış veya hasarlı olması ve bundan bahsedilmeden bazı parçalarının değiştirilmesi veya tamir edilmesi, fayansların çatlaması veya ufalanması gibi durumlar verilebilir.

Mal çeşitleri nelerdir?

Ekonomide birçok mal türü vardır: kamusal mallar (telefon kulübeleri, toplu taşıma, parklar…), özel mallar/mülkler (ev, araba, mücevher…), temel mallar (herhangi bir bina, ticari alan…), şirket malı (şirket arabaları, otomatlar, vb.). Mal ayrıca Türkçe’de sığır veya çiftlik hayvanları anlamına gelir.

Ayıp çeşitleri nelerdir?

Kusur türleri: Açık kusurlar. Açık kusurlar, satın alınan malların görünür kusurlara sahip olmasıdır. Gizli kusur, satın alınan ürünün çıplak gözle görülemeyen ve ürünün kullanımıyla ortaya çıkan kusurlara sahip olmasıdır. …Yasal rezalet.

Kusurlu mal nedir?

Ayıplı mal, tüketiciye teslim edildiği anda, taraflar arasında kararlaştırılan örnek veya modele uymaması veya objektif olarak taşıması gereken nitelikleri taşımaması nedeniyle sözleşmeye uygun olmayan maldır.

Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?

Öncelikle ürünün etiketleri, ambalajı, reklamları ve kullanım kılavuzları incelenerek ürünün orada belirtilen özelliklere sahip olup olmadığı kontrol edilmelidir. Ürün bu özelliklere uymuyorsa veya reklamlarda ve duyurularda verilen bilgilerle uyuşmuyorsa ürün arızalı kabul edilir.

Ayıplı mal için hangi dava açılır?

Arızalı mallar için talepler görev ve yargı yetkisine göre belirlenmelidir. Burada tüketici söz konusu olduğundan, arızalı mallar için talepler tüketici mahkemesine yapılır. Tüketici mahkemesi yetkili mahkemedir. Yetkili mahkeme, davanın açıldığı tarihte davalının ikametgahıdır.

Mal grupları nelerdir?

4721 sayılı Türk Medeni Kanununa göre yasal mal rejimi “edinilmiş mallara katılma rejimi”dir. Edinilmiş mallara katılma rejimine göre eşlerin iki grup mal varlığı vardır: “kişisel mal” ve “edinilmiş mal”.

İkame mal nedir örnek?

İki mal bir şekilde diğerinin yerine kullanılabiliyorsa, bu mallara ikame mallar denir. Örneğin, ayran ve kefir; çayla kahve. İkame malın fiyatı ile diğer mala olan talep arasında paralel bir ilişki vardır. İkame malın fiyatı artarsa, diğer mala olan talep artar.

Mal rejimi türleri nelerdir?

Bunlar; “mal ayrılığı rejimleri”, “birlikte mal ayrılığı rejimleri” ve “mal ortaklığı rejimleri”dir.

Ayıplı mal süresi ne kadar?

Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

Ayıplı mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketicinin satın aldığı malda kusur varsa, müşteri bunu teslimat tarihinden itibaren 30 gün içinde bildirmelidir. Maldaki gizli kusurları bildirirken, kullanım sürecinde ortaya çıkan kusur 2 yıl içinde bildirilebilir. Ancak, bildirimi mümkün olan en kısa sürede yapmak tüketicinin çıkarınadır.

Ayipli maldan kim sorumludur?

Bir ürünün, daha sonra piyasaya daha iyi bir ürün sunulmuş olması, onun ayıplı olduğu anlamına gelmez. MADDE 6 – Ayıplı bir ürün, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına ya da bir malın zarar görmesine sebep olursa, imalatçı/üretici, kusuru olup olmadığına bakılmaksızın, ortaya çıkan zarardan sorumludur.

Ayıplı mal neleri kapsar?

Ayıplı mal; sayılan unsurları içermeyen, malda aranan özellikleri taşımayan, taraflar arasında kararlaştırılan modele uymayan, ayrıca bu üründe objektif olarak bulunmayan unsurların bulunduğu mallardır.

Ayıplı mal şartları nelerdir?

Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın sözleşmede belirtilen özelliklere sahip olmaması veya malın niteliği ve niteliği gereği sahip olması gereken özelliklerden yoksun olması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.

Ayıplı ifa nedir?

Kusurlu ifa, yasal veya sözleşmesel gereklilikleri karşılamayan bir ifa olarak tanımlanabilir. [1] Kusurlu ifa, satıcı tarafından vaat edilen satılan malın özelliklerinin mevcut olması veya gerekli niteliklerin eksik olması durumunda mevcuttur.

Ayıplı mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?

Tüketicinin satın aldığı malda kusur varsa, müşteri bunu teslimat tarihinden itibaren 30 gün içinde bildirmelidir. Maldaki gizli kusurları bildirirken, kullanım sürecinde ortaya çıkan kusur 2 yıl içinde bildirilebilir. Ancak, bildirimi mümkün olan en kısa sürede yapmak tüketicinin çıkarınadır.

Malın ayıplı olduğu kaç gün içinde ihbar edilir?

6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 23/1-c maddesine göre; teslim anında malın ayıplı olduğu açıkça belli ise alıcı, durumu iki gün içinde satıcıya bildirmek zorundadır.

Ayıplı mal satıcıya nasıl bildirilir?

Şikayet herhangi bir formaliteye tabi olmadığından telefonla veya sözlü olarak yapılabilir. Şikayet herhangi bir forma tabi olmadığından yapılıp yapılmadığının ispatı da gayri resmidir. Her türlü delille ispat edilebilir. Şikayet dava yoluyla da yapılabilir.

Tüketici hakları 11. madde nedir?

(11) Zaman paylaşımı, uzun süreli tatil hizmetleri, yeniden satış, değişim sözleşmeleri ve ön bilgilendirmenin içeriği, tüketici, satıcı ve sağlayıcının hak ve yükümlülükleri, cayma hakkı, ön ödemeli satışlar ile diğer başvuru usul ve esasları Yönetmelikte düzenlenir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Araban Escort