Ayıptan sorumluluk kaç yıldır?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 231. maddesine göre; Satıcı, daha uzun bir süre için sorumluluk üstlenmedikçe, satılan malın ayıbından doğan sorumluluğa ilişkin dava, satılan malın alıcıya devredildiği tarihten itibaren iki yıl sonra zamanaşımına uğrar; satılan malın ayıbı sonradan ortaya çıkmış olsa dahi.
Ayıplı malın iade süresi ne kadardır?
Evet, satın alınan malın ayıplı olması halinde tüketiciler, malın tüketiciye teslim tarihinden itibaren iki yıl içinde bedel iadesini, malın ayıpsız bir benzeri ile değiştirilmesini, ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarımını talep etme hakkına sahiptir.
Ayıplı maldan kim sorumlu olur?
Ayıplı mal ve ayıplı hizmet sorumluluğu. Satıcı, malı satın alma sözleşmesine uygun olarak tüketiciye teslim etmekle yükümlüdür. Satıcı, malın ayıplı olmasından sorumludur.
Satıcının ayıptan sorumluluğu şartları nelerdir?
Satıcının, sattığı maldaki ayıplardan sorumlu tutulabilmesi için, satılan malın alıcıya teslim edilmiş olması; alıcının satılan malı muayene etmesi (muayene) ve herhangi bir ayıp tespit ederse bunu satıcıya bildirmesi (ihbar) gerekir.
Ayıplı mal zamanaşımı süresi ne kadardır?
Diğer kanunlarda veya sözleşmede daha uzun bir süre öngörülmediği takdirde, maldaki ayıplardan doğan sorumluluk için zamanaşımı süresi, ayıp daha sonra ortaya çıkmış olsa dahi, malın tüketiciye tesliminden itibaren iki yıldır.
Ayıplı kusurlu mal satın aldığımızda neler yapmalıyız?
Tüketici haklarını kullanmadan önce, satın aldığı ürünün ayıplı olduğunu 30 gün içinde satıcıya bildirmelidir. Bu eyleme hukuken “ayıp bildirimi” denir. Ayıp bildirimi resmi olmadığı için, ayıp bildirimi telefonla veya şahsen yapılabilir.
Ayıplı mal için tazminat davası açılabilir mi?
Arızalı mallar için gecikme tazminatı davası açma imkânı vardır. 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketicinin arızalı ürüne karşı seçimlik hakları bulunmaktadır. 6502 sayılı Kanun’un 11. maddesine göre tüketici sözleşmeden dönebilir, ürünü ayıpsız benzeri ile değiştirebilir, …
Ayıplı mal davası ne kadar sürer?
Araç kusuru davası ne kadar sürer? Ancak dava açılmadan önce kusurların ön bulguları ve tespitleri zamanında ve usulüne uygun olarak yapılırsa davanın bir yılda veya en fazla 1,5 yılda tamamlanması mümkündür. Ancak mahkemelerin iş yoğunluğunu da hesaba katmak gerekir.
Yasal iade süresi ne kadardır?
Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve ceza ödemeden mesafeli sözleşmeden cayma hakkına sahiptir. Satın alma “mal” içinse, süre malın teslimi ile başlar; satın alma “hizmet” içinse, hizmet sözleşmesinin akdedilmesi ile başlar.
Ayıplı mal kaç gün içinde ihbar edilir?
Tüketici, malın teslim tarihinden itibaren otuz gün içinde ayıbı satıcıya bildirmekle yükümlüdür. Bu durumda tüketici, iade, ürünü ayıpsız bir ürünle değiştirme veya ayıp oranında bedel indirimi veya ücretsiz onarım talep etme gibi sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.
Ayıplı mal şartları nelerdir?
Ayıplı mal sayılması için, sözleşmede kararlaştırılan malın teslim edilmiş olması, ancak malın beyan edilen nitelikte olmaması veya malın niteliği ve kalitesi gereği taşıması gereken özelliklere sahip olmaması gerekir. Bu nedenle, malın miktarının az olması ayıp olarak değerlendirilmez.
Ayıplı mal satanı nereye şikayet edebilirim?
– Başvurular, tüketicinin işyerinin bulunduğu yerdeki veya tüketicinin mal veya hizmeti satın aldığı satıcının işyerinin bulunduğu yerdeki uyuşmazlık çözüm merciine yapılmalıdır.
Ayıp sorumluluğu kaç yıldır?
Bu sürenin geçmesi, alıcının, malın kendisine teslim edilmesinden itibaren iki yıl içinde kusurlar hakkında şikâyette bulunma hakkını ortadan kaldırmaz. Ancak, satıcı satılan kusurlu malı devretmede ağır kusurluysa, iki yıllık zamanaşımı süresinden yararlanamaz. Bu durumda, 10 yıllık genel zamanaşımı süresi uygulanır.
Malın ayıplı olduğu nasıl tespit edilir?
Satıcı, satılan malın belirli özelliklere sahip olup olmadığını alıcıya bildirmek zorundadır. Mallar; ambalajında, kullanma kılavuzunda, reklam ve duyurularında belirtilen özellikleri taşımıyorsa veya malın taşıması gereken özellikleri taşımıyorsa ayıplı sayılır.
Ayıplı mal tüketici hakları nelerdir?
Tüketicinin, satılan malı iade etmeye ve ayıp oranında satış bedelinden indirim talep etmeye istekli olduğunu beyan ederek sözleşmeden çekilme hakkı. Aşırı bir çaba gerektirmediği sürece masraflar satıcı tarafından karşılanır. Daha fazla makale…•23.09.2021
Müteahhit sorumluluğu kaç yıldır kanun?
Gizli ayıplardan dolayı yüklenicinin sorumluluğu için zamanaşımı süresi, inşaat sözleşmesi taşınır bir yapıyı ilgilendiriyorsa teslim tarihinden itibaren iki yıl, inşaat sözleşmesi taşınmaz bir yapıyı ilgilendiriyorsa ve yüklenicinin ağır ayıpları varsa beş yıldır. Kusurun ihmal nedeniyle ifşa edilmesi halinde bu süre 20 yıldır.
Sözleşmeden doğan sorumluluk zamanaşımı süresi kaç yıldır?
Alacak zamanaşımı süreleri Alacak zamanaşımı süreleri Borçlar Kanunu’nun 146 – 161. maddelerinde düzenlenmiştir. Kanunda aksi öngörülmediği takdirde her alacak on yıl sonra sona erer. Alacak zamanaşımı süreleri sözleşmeyle değiştirilemez.
Sorumluluk yılda kaç kez yapılır?
Sorumluluk Sınavı, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğine göre ortaöğretim kurumlarının 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında öğrenim gören öğrencilere birinci yarıyılın birinci haftasında, ikinci yarıyılın birinci haftasında ve ikinci yarıyılın son iki haftasında olmak üzere yılda üç kez yapılan sınavdır.
Müteahhit Asansörden kaç yıl sorumludur?
Örneğin, bir ev satın aldıysanız ve kullanım hatasından dolayı musluklarınız bozulduysa, çatınız akıyorsa veya asansörlerinizde kullanım hatası dışında bir hasar varsa, bu hasarın tazminini müteahhitten 5 yıl içinde talep edebilirsiniz. İkinci el bir ev satın aldıysanız, bu süre 3 yıldır.